Ett handels- eller kommanditbolag är en bolagsform som kräver minst två personer för att kunna startas. Om människor går ur bolaget av olika anledningar och man blir ensam kvar kan bolaget inte fortsätta drivas i den aktuella bolagsformen. Men hur startas bolagen och vilket ansvar har de inblandade?
Att starta handels- eller kommanditbolag
Bolagsverket hjälper till vid uppstart av de här bolagsformerna. De ska bland att ha ett namn samt registrerade personer som är ansvariga för dem. Man kan i flera fall också köpa eller ta över färdiga handels- eller kommanditbolag om man hellre vill det.
Olika ansvarsformer
Handelsbolag och kommanditbolag skiljer sig något åt när det gäller ansvarsfrågan. I handelsbolag ska det finnas minst två bolagsmän. De är alltid personligt ansvariga för det som händer i bolaget. Det betyder att om bolaget får skulder delas skulden över de två bolagsmännen oavsett hur mycket eller hur delaktiga de varit i att skulden uppkommit.
När det gäller kommanditbolag ska det finnas minst två ansvariga. Det kan vara komplementärer eller kommanditdelägare. I varje kommanditbolag måste det finnas minst en bolagsman av varje sort. Kommanditdelägaren har bara ett visst ansvar för skulder och liknande som uppkommer i bolaget. En kommanditdelägare har bara ansvar upp till ett viss belopp, och det räcker med att gå in med en krona för att räknas som delägare. Det är maximalt den satsade summan delägaren kan tvingas betala vid eventuella skulder.
Komplementärer blir å andra sidan solidariskt och personligt ansvariga för alla åtaganden i bolaget. Det betyder att komplementären kan behöva betala en hel del pengar om bolaget får skulder.
Köpa ett färdigt handels- eller kommanditbolag
En stor fördel med att köpa ett redan etablerat handels- eller kommanditbolag är att organisationsnummer redan är tilldelat. Det är inte heller någon risk att processen vid uppstart fördröjs på grund av att bolagsnamnet är taget av någon annan. Om man vill komma igång snabbt är det alltså ett bra alternativ.