Två av kraven som ställs för att man ska kunna starta och registrera ett aktiebolag är att det finns ett visst aktiekapital, samt ett namn på aktiebolaget. Båda de här sakerna ska i sin tur följa vissa regler. Men vilka krav ska egentligen uppfyllas?
Aktiekapital i bolaget
Sedan lång tid tillbaka har kravet på aktiekapital i bolaget varit 50 000 kronor. Men sedan år 2020 har det sänkts till 25 000 kronor. Aktiekapitalet är ett antal aktier som ägarna har som bevis på att de äger bolaget. Det kan antingen bestå av kontanter, eller av saker som används i verksamheten eller är till nytta på annat sätt. Om det är saker eller egendom som används som aktiekapital ska den värderas av en revisor. Egendomen som investeras i aktiebolaget kallas för apportegendom.
Namn på aktiebolaget
Ett aktiebolag måste ha ett namn för att kunna registreras. Namnet får inte vara för likt ett annat bolags namn inom samma verksamhet och det får inte heller vara exakt samma som ett annat bolags namn. Bolagsnamnet bör ha någon form av sammankoppling till företagets verksamhet och det ska också innehålla ordet aktiebolag eller förkortningen AB. Just en koppling till verksamheten är dock inte nödvändig. Namnet kan till exempel bara bestå av ett fantasiord. Som innehavare av aktiebolaget får man skicka in förslag till Bolagsverket och de går igenom förslagen och godkänner namnet om inga hinder föreligger.
En stor fördel med aktiebolag är att bolagets namn sedan skyddas i hela landet. Om du har en enskild firma som du kallar för något kan det inte garanteras att namnet inte används av andra. Ett annat företag kan rent av ta namnet och registrera det som aktiebolag utan att man kan göra något åt det. När det gäller namnet kan man också registrera ett alternativt namn, samt en översättning av namnet om man så vill.